Kostea mokka-suklaakakku

Höystetty punaherukoilla ja kahvin makuisella eau de vie -juomalla.

Kolme kupillista vahvaa kahvia aamutuimaan voisi olla hieman liikaa, mutta se on juuri oikea määrä ihanan kosteaan suklaakakkuun. 

Nakukakut ovat uusi, ihana leivontatrendi. Kyseessä on kakku, joka on kuorrutettu suklaalla tai suklaa-kermaseoksella vain osittain niin, että kakun kerrokset jäävät näkyville. Tässä reseptissä suklaa-kahvikerrokset vuorottelevat kermavaahdon ja mehukkaiden punaherukoiden kanssa. Viimeinen silaus luodaan hienoimmasta kuorrutesuklaasta valmistetulla suklaa-kermakuorrutteella.

Annoksia: 8

Ainekset:

Kakku

  • 100 g pehmeää voita ja hieman ylimääräistä vuoan voiteluun
  • 200 g hienoa vehnäjauhoa ja hieman ylimääräistä jauhotukseen
  • 3 kupillista vahvaa mokkaa tai kahvia
  • 100 g tummaa kuorrutesuklaata (60 % kaakaota, hienonnettuna)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 225 g sokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 3 luomumunaa (keskikokoista)
  • 2–3 rkl kahvin makuista eau de vie -juomaa

Täytteet

  • 1 vaalea liivatelehti
  • 5 dl (50 g) vahvaa mokkaa tai kahvia
  • 1 annos pikakahvijauhetta (2 g
  • 2 dl kuohukermaa (35 % rasvaa)
  • 50 g sokeria
  • 100 unaherukoita (ja muutama terttu koristeeksi)

Suklaa-kermakuorrute

  • 2 rkl kuohukermaa (30–35 g))
  • 50 g kuorrutesuklaata (60 % kaakaota, hienonnettuna)
  • irtopohjavuoka (halkaisija 18 cm) 

Valmistus:

  1. Voitele irtopohjavuoka voilla ja jauhota se.
  2. Keitä kahvi. Sekoita 1,35 dl kuumaa kahvia, kuorrutesuklaa ja 100 g sokeria niin, että ainesosat liukenevat.
  3. Esilämmitä uuni. Asetukset: Ala-ylälämpö: 160 °C.
  4. Vaahdota voi, 125 g sokeria ja 2 tl vaniljasokeria ja lisää sitten munat yksi kerrallaan.
  5. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja kaakaojauhe ja lisää sekoittaen. Kaada lopuksi taikinaan kahvi-suklaaseos koko ajan sekoittaen.
  6. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 55 minuuttia. Kokeile kakkua puisella hammastikulla ja laita tarvittaessa takaisin uuniin (sammuta virta) vielä viideksi minuutiksi. Ota kakku uunista, anna seistä viisi minuuttia ja irrota sitten vuoka kumoamalla kakku ylösalaisin jäähdytystelineelle. 
  7. Ennen kuin kokoat kakun, tasaa kakku leikkaamalla kohonnut yläosa pois ja leikkaa sitten vaakasuunnassa kolmeen osaan. Liuota 2 tl vaniljasokeria 1/2 kupilliseen kahvia ja sekoita joukkoon eau de vie. Kostuta tällä seoksella kaikki kolme kakkulevyä leveän pullasudin avulla.
  8. Valmista täyte. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kaada 5 dl kahvia kulhoon ja kuumenna varovasti vesihauteessa. Lisää valutettu liivate ja kahvijauhe ja sekoita, kunnes ainesosat ovat liuenneet. Anna jäähtyä, kunnes seos alkaa jähmettyä. 
  9. Vatkaa kuohukerma ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Lisää puolet kermavaahdosta kahvihyytelöön ja levitä tasainen paksu kerros seosta kakun pohjalevyn päälle. Aseta päälle toinen kakkulevy, peitä punaherukoilla ja levitä päälle loput kermavaahdosta. Peitä kolmannella kakkulevyllä. Anna jäähtyä vähintään kaksi tuntia.
  10. Valmista kuorrute: kuumenna kerma hyvin pienessä kattilassa, sekoita joukkoon kuorrutesuklaa ja sulata. Kaada koko seos kakun päälle ylimmän kakkulevyn keskelle ja levitä palettiveitsellä. Anna jäähtyä ja tekeytyä.

Vinkkejä:

  • Kahvin makuinen eau de vie on erikoisjuoma, joka on valitettavasti myös melko kallista. Tähän kosteaan kakkuun voi käyttää myös brandyä tai kahvilikööriä.
  • Kakkupohja on helpompi leikata vuorokauden kuluttua paistamisesta.
  • Suklaakuorrutteen voi korvata paksulla tomusokerikuorrutuksella.

Tuotanto: Regine Smith Thyme
Ruoka muotoilu: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Muotoilu: Katrin Heinatz
Valokuva: © Wolfgang Kowall​​

Sivun alkuun