Kultaotsa-ahventa yrttikastikkeessa
Helppo ja nopea resepti kalan ystäville.
Hammasahven tai kultaotsa-ahven on Välimeressä elävä kala, jota on syöty ammoisista ajoista lähtien. Se maistuu erityisen hyvältä uunissa höyrytettynä
Kultaotsa-ahven on yksi Välimeren arvokkaimmista kaloista. Sitä saa koko vuoden, mutta se maistuu parhaimmalta heinäkuusta lokakuuhun. Kalan nimi juontaa juurensa sen tunnusmerkeistä: kullanvärisistä poskista ja silmien yläpuolella olevasta kullanvärisestä viivasta. Sen vahvat hampaat muistuttavat hieman jäniksen hammaskalustoa: kultaotsa-ahvenet voivat jopa halkaista simpukoiden ja rapujen kuoren. Tämän kalan liha on vähärasvaista ja proteiinipitoista. Siinä on hyödyllisiä kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja jodia.
Varmista ostaessasi kultaotsa-ahventa, että sen silmät ovat kiiltävät ja että sen kidukset ovat kosteat. Mitä selkeämpi otsan kultainen viiva on, sitä tuoreempi kala on. Tiesitkö muuten, että kaikki kultaotsa-ahvenet aloittavat elämänsä koiraina? Kahden tai kolmen vuoden iässä niiden sukupuolielimet vetäytyvät ja niistä tulee naaraita.
Valmistusaika: 55 minuuttia
Aktiivinen valmistusaika: 20 minuuttia
Kypsennysaika: 35 minuuttia
Annoksia: 4
Ainekset:
- 4 kpl 400 g:n kultaotsa-ahvenfileitä
- 0,4 dl oliiviöljyä
- Suolaa
- Pippuria
- 30 g voita
- 20 g jauhoa
- 4 rkl valkoviiniä
- 3,75 dl kasvi- tai kalalientä
- 1 dl kermaa
- 1,5 rkl pilkottua persiljaa
- Sokeria
- 2 sitruunaa
Tarvikkeet: Pullasuti, Mielen monikäyttöinen uunipelti, kattila, vispilä, veitsi, leikkuulauta
Valmistus:
- Mausta kala suolalla ja pippurilla, sivele pintaan öljyä ja siirrä uunipellille.
- Valitse automaattinen ohjelma A10 (kultaotsa-ahven) ja laita kala esilämmitettyyn uuniin. Veden määrä: n. 1 dl, taso 2. Ohjelman pituus: 25–35 minuuttia.
- Kuumenna voi ja lisää jauhot. Lisää hiljalleen kasvi- tai kalaliemi ja viini ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää kerma ja yrtit. Lisää maun mukaan suolaa, pippuria ja sokeria.
- Tarjoile esilämmitetyillä lautasilla tai vadeilla sitruunanpuolikkaalla koristettuna. Tarjoile kastike erikseen.
Vinkki: Voit myös paistaa kalan höyryssä. Valitse seuraavat uuniasetukset: Toiminto: Moisture Plus, numero ja höyrytyyppi: 1, lämpötila 190–200 °C + esilämmitys, veden määrä: n. 1 dl, taso: 2, 1. Höyry: 15 minuuttia paistoajan alkamisen jälkeen, paistoaika: 25–35 minuuttia
Valokuva: © Miele