Laboratoriolasien ja ‑välineiden manuaalinen vs. koneellinen käsittely
Laboratoriopesukone tekee välineiden pesusta turvallisempaa, vähentää virheitä ja on siten luotettavampi. Kaiken kaikkiaan, se helpottaa laboratoriotyöskentelyä merkittävästi.
Laboratoriokokeet ja ‑analyysit edellyttävät puhtaita laboratoriolaseja, säännöllisesti ja riittävästi. Kokeiden ja analyysien tulokset ovat luotettavia vain, jos käytettävät laboratoriolasit ja ‑välineet ovat puhtaita eivätkä sisällä jäämiä. Toisin sanoen, niissä ei saa olla mitään epäpuhtauksia tai puhdistukseen käytettyjen kemikaalien jäämiä. Manuaalisilla puhdistusmenetelmillä tällaista laatua on vaikea saavuttaa säännöllisesti, jolloin on olemassa riski, että analytiikan tarkkuus vaarantuu.
Siitä huolimatta laboratoriolasien manuaalinen puhdistaminen on yleistä vielä nykyäänkin. Syyt ovat yleensä taloudellisia: manuaalinen puhdistus on halvempaa kuin laboratoriopesukoneen hankinta ja kunnossapito, tai niin ainakin yleisesti oletetaan. Mutta kun tarkastellaan lähemmin koneellisen käsittelyn hyviä ja huonoja puolia, huomataan, että tämä oletus on virheellinen.
Laboratoriolasien pesu altaassa on sotkuista ja vaivalloista, ja halutun tuloksen saavuttaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Laboratoriohenkilökunta voi käyttää vastaavan ajan paljon paremmin, kun käsittely automatisoidaan. Manuaalisessa puhdistuksessa myös erinomaisten puhdistustulosten saavuttaminen säännöllisesti on vaikeaa. Manuaalisen puhdistuksen tulos määräytyy aina työn tekevän henkilön mukaan. Kokemus, käytetty menetelmä ja käytettävissä oleva aika vaikuttavat kaikki lopputulokseen.
Manuaaliseen puhdistukseen liittyy erityisen suuri arvokkaiden laboratoriolasien vaurioitumisen riski: materiaalien, puhdistusvälineiden ja kemikaalien käsittelyssä sattuvat vahingot lyhentävät laboratoriolasien käyttöikää merkittävästi. Edellä mainittu aiheuttaa myös terveysriskin laboratorion työntekijöille, kun he joutuvat hengittämään aerosoleja ja joutuvat kosketuksiin kemikaalien kanssa tai loukkaavat kätensä rikkinäisiin laseihin.
Ammattikäyttöön tarkoitetun laboratoriopesukoneen hankintakustannukset kuullessaan käyttäjät usein kyseenalaistavat hankinnan kannattavuuden. Tämä johtuu siitä, että he eivät välttämättä näe niitä pitkän aikavälin säästöjä, joita koneellisella käsittelyllä saavutetaan.
Ennen kaikkea se säästää aikaa: Henkilökunta voi käyttää arvokkaan aikansa tuottavampiin töihin, mikä tehostaa heidän työskentelyään. Samalla he välttyvät raskaalta ja epäterveelliseltä työltä, mikä vähentää sairaslomia ja lisää laboratoriohenkilöstön työtyytyväisyyttä ja parantaa heidän motivaatiotaan. Toinen etu on, että laboratoriopesukonetta käytettäessä lasit ja välineet saadaan puhtaiksi nopeasti. Manuaalisessa puhdistuksessa ja huuhtelussa aikaa kuluu noin minuutti lasia kohti, kun vastaavasti koneellisessa käsittelyssä 60 laboratoriolasin käsittelyyn kuluu vain 24 minuuttia, mikä vastaa noin 59 %:n ajansäästöä.
Sitten tulee vielä luonnonvarojen vastuullinen käyttö: Ohjelmakohtainen energian, veden ja prosessikemikaalien kulutus on tarkkaan sopeutettu ja näillä koneilla saavuttetaan huippuluokan tuloksia luonnonvaroja tuhlaamatta. Vettä kuluu koneellisessa käsittelyssä jopa 63 % vähemmän kuin manuaalisessa puhdistuksessa. Tämä vähentää laboratorion kuluja ja vähentää samalla huomattavasti luonnolle aiheutuvia haittoja. Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä, koneellinen käsittely on huomattavasti hellävaraisempaa kuin käsin pesu. Syöpymien, naarmujen tai lasien hajoamisen riskit on pienennetty minimiin, mikä pidentää lasien ja muiden välineiden käyttöikää.
Laboratoriopesukoneiden ja niiden varusteiden korkeampi hankintahinta maksaa pitkällä aikavälillä itsensä takaisin. Jo pelkästään ensiluokkaiset ja tasalaatuiset puhdistustulokset ovat hyvä syy laboratoriopesukoneen hankintaan. Mutta pienemmät työvoimakustannukset, pienempi sähkön, veden ja prosessikemikaalien kulutus sekä laboratoriolasien pitenevä käyttöikä kallistavat vaa'an ennemmin tai myöhemmin vahvasti koneellisen käsittelyn puolelle. Se, missä ajassa hankintakustannukset kuolettuvat, määräytyy luonnollisesti yksilöllisen kustannusrakenteen ja päivittäisten käyttökertojen mukaan, mutta keskimääräisiin lukuihin perustuvat laskelmat osoittavat, että laboratoriopesukone voi maksaa itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa.
Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: laboratoriopesukone tekee välineiden pesusta turvallisempaa, vähentää virheitä ja on siten luotettavampi. Kaiken kaikkiaan, se helpottaa laboratoriotyöskentelyä merkittävästi.
Jotta siirtyminen manuaalisesta käsittelystä koneelliseen sujuisi mahdollisimman kitkattomasti, Miele-huolto ja valtuutetut Miele-huoltoliikkeet ovat käytettävissä laboratoriopesukoneen koko käyttöiän ajan. Koneen asennuksen ja käyttöönoton lisäksi apua on saatavissa ohjelmien ja kemikaalien valintaan sekä luonnollisesti ongelmatilanteissa sekä koneen kunnossapitoon ja korjauksiin.