Ihmisoikeudet – Mielen kanta

Lupaamme kunnioittaa ihmisoikeuksia

Kansainvälisenä perheyhtiönä olemme tietoisia vastuustamme työntekijöillemme, ympäristölle ja yhteiskunnalle. Siksi olemme sitoutuneet noudattamaan sosiaalisia normeja, edistämään ihmisoikeuksia ja ehkäisemään ihmisoikeusloukkauksia.

Miele on jo 125 vuoden ajan tunnettu ainutlaatuisista laadukkaista kotitalous- ja ammattikäyttöön tarkoitetuista koneistaan, ja meitä pidetään luotettavien ja pitkään kestävien tuotteiden malliesimerkkinä. Yhtiömme järkkymättömiin arvoihin kuuluu työntekijöidemme ja tavarantoimittajiemme kunnioittava ja vastuullinen kohtelu. Ihmisoikeuksien huomioonottaminen on Mielelle itsestään selvä asia ja yksi yrityskulttuurimme keskeisistä periaatteista.

SA8000 ja Eettiset toimintaohjeet käytössä jo vuosien ajan

Miele vaatii myös tavarantoimittajiltaan sosiaalisten kriteerien noudattamista. Mielen tavarantoimittajien on kaikkialla maailmassa sitouduttava noudattamaan edellä mainittuja kriteerejä omassa organisaatiossaan kansainvälisesti tunnustetun SA8000 sosiaalisen vastuun standardin mukaisesti ja valvottava myös omien tavarantoimittajiensa toimintaa. Toinen olennainen osa Mielen ja sen tavarantoimittajien välisiä liikesuhteita ovat Tavarantoimittajien Eettisten toimintaohjeiden periaatteet ja vaatimukset. Tavarantoimittajat hyväksyvät yksityiskohtaiset, ihmisoikeuksia, työntekijöiden oikeuksia, ympäristönsuojelua, eettisiä liiketoimintakäytäntöjä, vastuullisia toimitusketjuja ja huolellisuusvelvoitetta koskevat periaatteet vähimmäisvaatimuksiksi. Niillä on myös velvollisuus varmistaa, että niiden oman tuotantoketjun alkupään toimijatkin noudattavat näitä periaatteita.

Riskianalyysi

Mielellä on ollut jo vuosia käytössä tavarantoimittajia koskeva riskianalyysiprosessi, jota yhtiö seuraa ja muokkaa säännöllisesti. Tätä varten suorien tavarantoimittajien riskipotentiaalia arvioidaan ulkoisten riski-indikaattorien sekä muun yrityksistä saatavilla olevien tietojen (kuten konkreettisten näkemysten ja kokemusten) pohjalta ja tavarantoimittajat luokitellaan riskiluokkiin. Tämä priorisointi muodostaa perustan Mielen fokusoituneelle ja ennakoivalle riskien ja toimien hallinnalle. Tavarantoimittajan riskiluokituksen mukaisesti suoritetaan erilaisia toimia, joista järein on vuosittain paikan päällä tehtävä tarkastus, jotta varmistetaan, että vaadittuja kriteerejä ja vähimmäisvaatimuksia noudatetaan.

Miele suorittaa riskianalyyseja säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, ja dokumentoi ne. Lisäksi käytössä on ad hoc -riskianalyysi, jollainen tehdään Mielen riskiarvioinnin perusteella tai, kun on syytä epäillä velvollisuuksien laiminlyöntejä, myös välillisten tavarantoimittajien osalta. Jos kaikista ennakkotoimista huolimatta on syytä uskoa, että Mielen liiketoiminta saattaa loukata ihmisoikeuksia, Miele voi ottaa käyttöön vakiintuneen eskalaatioprosessinsa, jossa analysoidaan, muokataan ja/tai korjataan toimintaa, viimeisenä keinona liikesuhteiden katkaiseminen.

Valitusmenettely

Miele rohkaisee työntekijöitään raportoimaan oletetuista ihmisoikeusrikkomuksista käytössä olevien valituskanavien tai riitojenratkaisuprosessien kautta. Näitä kanavia ovat paikallinen johto, asianomaiset HR-osastot ja vihjelinjat. Kumppaneillamme ja kolmansilla osapuolilla on www.miele.com-sivustolla erilaisia kanavia, muun muassa ulkopuolinen luottamusasiamies, joiden kautta tämän ihmisoikeuskäytännön mahdollisista rikkomuksista voi ilmoittaa.

Vastuualueet

Kokonaisvastuu tämän käytännön käyttöönotosta ja toteuttamisesta on Mielen kuuden hengen hallituksella. Ihmisoikeuksien due diligence -vastuu on Miele Groupin eri toimintojen ja osastojen johdolla, kunkin yksilöllisten tehtävien ja vastuiden mukaisesti. Näin varmistetaan, että yhtiön kaikki osat ovat tietoisia omista vastuistaan ihmisoikeuksien noudattamisessa ja päivittäisten menettelyiden toteuttamisesta niin omassa kuin toimitusketjunsa liiketoiminnassa. Yhdistävästä koordinoinnista ja hallinnoinnista vastaa keskeinen työryhmä, jota johtavat Sustainability & Regulatory Affairs ja Legal & Compliance.

 

Mielen hallitus